Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Aparate dentare pentru copii și adolescenți

Un zâmbet frumos este un zâmbet aliniat.

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.

 

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizează acest lucru.

 

Prin purtarea unui aparat dentar se urmărește:

  • realinierea danturii;
  • reantrenarea muşchilor;
  • influenţarea creşterii maxilarelor.

 

 

aparat ortodontic copii, aparat dentar copii, aparat mobil, ortodontie copii brasov, classmed brasov

Cum lucrează un aparat dentar?

 

Aparatele ortodontice exercită o presiune uşoară asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de gravitatea problemei ce trebuie rezolvată, medicul ortodont recomandă pacientului tipul exact de aparat dentar.

 

Ce anomalii pot fi rezolvate prin purtarea unui aparat dentar?

 

  • Supraocluzie verticală (overbite) – când dinţii frontali superiori ies în faţa celor inferiori;
  • Ocluzia inversă (underbite) – aspectul de buldog. Când dinţii frontali inferiori sunt ieşiţi în faţă sau cei superiori sunt retraşi în spate;
  • Ocluzie încrucişată – când dinţii superiori nu se potrivesc în faţă peste cei inferiori la o muşcătură normală;
  • Ocluzie deschisă – formarea unui spaţiu între suprafeţele ocluzale ale dinţilor frontali şi/ sau laterali, atunci când copilul mușcă pe dinţii posteriori;
  • Malocluzie pe linia mediană – când centrul dinţilor frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinţilor frontali inferiori;
  • Dinţi distanţiali – spaţii interdentare sau „breşe edentate”, rezultat al lipsei dinţilor sau al dinţilor care nu umplu toată arcada;
  • Înghesuire dentară – când există prea mulţi dinţi pentru a avea loc pe arcada dentară.

Aparatele dentare ceramice

 

Aparatele dentare din ceramică sunt asemănătoare cu aparatele dentare metalice. Acestea se deosebesc prin elementele principale, și anume, brackeții. În cazul unui aparat dentar cermic, brackeții sunt albi sau chiar asemănători culorii danturii. În cazul unui aparat dentar metalic, brackeții sunt de culoare gri.

 

De asemenea, nu doar brackeții pot fi de culoare albă în cazul aparatului ceramic, ci chiar și arcurile. Motivul pentru care pacienții ce au nevoie de aparat dentar optează pentru aparatul dentar ceramic este datorită esteticii ridicate, acesta fiind mult mai puțin vizibil, față de cel metalic.

 

Care sunt avantajele unui aparat dentar ceramic?

  • Este mai puțin vizibil decât aparatele metalice;
  • Față de alte aparate dentare, precum Invisalign, aparatul cermic are un timp mai redus de purtare pentru a îndrepta dantura, între 18 și 36 luni;
  • Aparatul dentar ceramic, față de cel metalic, nu irită gingiile datorită materialelor de înaltă calitate din care este efectuat;
  • Față de brackeții metalici, aparatul ceramic este mult mai confortabil de purtat de către pacienți;
  • Multitudinea de culori este un alt avantaj al aparatului ceramic. Față de cel metalic, ale cărui brackeți sunt doar gri, aparatul ceramic oferă pacientului o paletă de culori destul de mare disponibilă pentru elasticele aparatului.

 

Cine poate apela pentru un aparat dentar ceramic?

Acest tip de aparat dentar este disponibil oricărui pacient, copil sau adolescent. Este important ca perioada de erupție dentară definitivă să fie finalizată sau aproape de finalizare.

 

Aparatul dentar ceramic este o opțiune foarte bună pentru copiii sau adolescenții care nu vor să se observe purtarea lui.

 

Care sunt componentele unui aparat dentar ceramic?

  • Brackeții

Sunt lipiți de dinți și sunt de obicei disponibili în alb sau diverse nuanțe apropiate de cea a dinților naturali.

  • Arcurile

Aceste fire se curbează în jurul dinților, conectând toți brackeții și aplicând presiune pe dinți pentru a-i îndrepta. Sunt adesea disponibile în culorile argintiu, alb sau sidef pentru a se potrivi cu brackeții de culoare deschisă.

  • Benzile elastice

Benzile elastice se atașează de aripioarele brackeților. Ele păstrează arcul pe loc contribuind astfel la reglarea poziției dinților datorită presiunii generate de arc.

Aparat dentar autoligaturant

 

Aparatele dentare fixe sunt compuse din brackeți și arcuri. Brackeții sunt lipiți pe dinți, iar arcurile îi mișcă în poziția dorită prin aplicarea presiunii.

 

La bracketurile standard, arcul este fixat cu ajutorul unor ligaturi elastice sau metalice. Ligaturile se comportă ca niște noduri, astfel încât bracketul nu mai poate aluneca ușor de-a lungul arcului. Acesta are un efect negativ asupra transferului de forțe.

 

Bracketurile autoligaturante nu necesită prindere cu ligaturi. O clapetă mică din metal închide arcul în interiorul bracketului, fără să-l țină strâns. Acest tip de bracketuri practic se activează singure.

 

Beneficiile unui aparat dentar autoligaturant

  • Perioadă de tratament mai scurtă;
  • Controlul periodic este mai rar (o data la 8-14 săptămâni);
  • Ședințe de control mai scurte;
  • Mai puțină durere;
  • Este mult mai ușor de îngrijit deoarece nu există ligaturi.

Aparat dentar safir

 

Aparatul dentar safir, este un aparat dentar cu brackeți transparenți din safir și care se montează pe partea exterioară a dinților.

 

Având brackeții transparenți, acest tip de aparat dentar este foarte discret, aproape invizibil celor din jur.

 

Poate cel mai mare avantaj al acestui timp de aparat ortodontic este faptul că datorită brackeților din safir, lumina nu poate pătrunde prin ei, astfel adoptând culoarea dinților naturali, ceea ce oferă aparatului o discreție aparte, iar pacientului o estetică frumoasă, deoarece aparatul este aproape invizibil.

 

Beneficiile unui aparat dentar safir:

  • Brackeții din safir sunt concepuți în așa fel încât să protejeze mucoasa orală, astfel încât să nu irite zonele sensibile;
  • Față de oricare alt tip de aparat dentar fix, aparatul dentar safir provoacă cel mai mic disconfort;
  • Datorită materialului din care este conceput, aparatul dentar safir este aproape invizibil în momentul purtării;
  • Nu se colorează, nu se pătează;
  • Față de apartul dentar metalic, cel din safir oferă o estetică ridicată, datorită discreției în momentul purtării.

Aparat dentar mobil

 

Rolul aparatului dentar mobil este de corecta anumite anomalii mai puțin severe. Vârsta de la care se poate opta pentru aparatul dentar mobil este de 7-8 ani, deoarece acesta se folosește în special pentru a face spațiu în cavitatea bucală în momentul în care dinții sunt înghesuiți.

 

Este important de reținut faptul că în cazul înghesuirilor dentare, aparatul mobil face loc în maxilar, dar nu aliniază dinții. De aceea, după tratamentul ortodontic cu aparat mobil este nevoie ca cel mic sau adolescentul să poarte un aparat dentar fix pentru a alinia dințișorii corespunzător.

 

Din ce este format un aparat dentar mobil?

Aparatul dentar mobil este format din 2 componente unite la mijloc de către o croșetă metalică și un șurub pentru a fi flexibile.

 

Acesta este realizat în laborator, după ce medicul ortodont va lua amprenta dinților pentru ca tehnicianul dentar să poată realiza apartul dentar mobil pentru fiecare pacient în parte.

 

Față de aparatul dentar fix, aparatul dentar mobil poate fi îndepărtat de către cel mic sau adolescent în momentele mesei sau în momentul în care are loc igiena orală.

 

Beneficiile unui aparat dentar mobil:

  • Poate fi activat cu ușurință chiar de către părinte;
  • Este flexibil, ceea ce oferă copilului un confort ridicat;
  • Poate fi îndepărtat de către copil în momentul mesei sau igienei orale;
  • Se curăță foarte ușor folosind o periuță specială;
  • Acordă copilului un echilibru în desfășurarea activităților zilnice și rezolvarea problemelor stomatologice.

Disjunctor maxilar

 

Disjunctorul maxilar nu este un aparat dentar, ci un dispozitiv ortodontic fix. Acesta este lipit de dinți cu ajutorul unor inele cimentate pe premolarii și molarii superiori.

 

Rolul lui este de a lărgi arcada dentară cu ajutorul unui șurub ce se învârte de către părinte sau pacient la un anumit interval.

 

Există și cazuri mai complexe, în care dispozitivul nu poate lărgi arcada dentară. În astfel de situații este nevoie de o intervenție chirurgicală.

 

Care sunt situațiile în care trebuie să apelăm la un disjunctor maxilar?

  • Maxilarul este îngust;
  • Există o discrepanță destul de mare între dimensiunea maxilarului și a mandibulei;
  • Expansiunea transversală a maxilarului prin disjuncție este o procedura care ameliorează deficitele de perimetrie ale arcadei dentare. În cazurile în care intervențiile extracționale erau necesare, disjunctorul maxilar a fost o metodă alternativă de tratament care s-a dovedit eficientă, astfel evitându-se extracțiile premolarilor.

 

Când putem purta un disjunctor maxilar?

Disjunctorul maxilar se recomandă copiilor la care procesul de creștere a masei osoase nu a fost încă finalizat, dar de asemenea poate fi o bună soluție și pentru adolescenții de 18-20 ani.

 

Este important însă cazul stomatologic al fiecăruia pentru a se putea decide dacă este benefic sau nu, purtarea unui disjunctor.

 

Ce trebuie să știi despre copilul tău după aplicarea unui disjunctor maxilar?

Purtarea unui disjunctor maxilar nu este extraordinar de grea, dar nici foarte ușoară. Copilul sau adolescentul poate prezenta dureri de cap sau dureri dentare în primele 2-3 zile de la aplicarea dispozitivului.

 

De asemenea, este posibil ca aceste dureri să reapară de fiecare data când șurubul dispozitivului este învârtit.

 

Ceea ce trebuie să ții minte este că această durere este normală și se datorează presiunii pe care dispozitiul o exercită asupra cavitații orale și oaselor maxilare.

 

Care este timpul de purtare al unui disjunctor maxilar?

Disjunctorul maxilar trebuie purtat minim 3 luni. După această perioadă, se va aplica un arc transpalatinal.

 

Arcul transpalatinal este un aparat de contenție ce are rolul de a asigura menținerea rezultatelor obținute în urma disjunctorului.

 

În momentul în care este îndepărtat,copilașul sau adolescentul va avea impresia ca are gurița mult mai mare. Ulterior, se vor monta brackeții pentru a alinia dantura.

Trainer

 

Trainerul dentar este un dispozitiv funcțional ce acționează asupra obiceiurilor vicioase ale copilului.

 

Când se recomandă purtarea unui trainer?

  • Copilul respiră pe gură;
  • Are dinții înghesuiți, strâmbi sau din contra, are spații interdentare;
  • Are obiceiul de a așeza limba între cele două arcade dentare;
  • Scrâșnește dinții;
  • Roade anumite obiecte;
  • Își suge degețelul.

 

Tratamentul ortodontic cu ajutorul unui trainer poate fi folosit de către copii începând cu vârsta de 3 ani, acest aparat fiind special pentru dinții de lapte.

 

Beneficiile purtării unui trainer:

  • Ajută copilul să respire corespunzător;
  • Rezolvă problemele precum scrâșnitul dinților și suptul degețelului;
  • Ajută de asemenea la îmbunățățirea simetriei faciale;
  • Creează spațiu pentru dinții permanenți;
  • Corectează poziția limbii.

 

De ce este important tratamentul ortodontic cu trainer?

Din ce în ce mai mulți copilași și adolescenți se confruntă cu problema dinților strâmbi sau înghesuiți.

 

Deși observă acest lucru, unii părinți sunt de părere că un aparat dentar la un copil mic (3-4 ani), îi poate provoca mai mult rău decât bine. Acest lucru nu este adevărat.

 

Trainerul este un tratament ortodontic timpuriu și ajută la dezvoltarea maxilarului, astfel încât, în viitor, adolescentul sau chiar adultul, să nu fie nevoit să sufere din această cauză.

 

Cu cât tratamentul ortodontic este început mai devreme, cu atât problemele dentare vor fi rezolvate mai ușor și mai repede.

Copii și adolescenți, haideți la o consultație!

Stomatologie avansată

Classmed Zâmbetul meu oferă tratamente laser, minim invazive și fără durere.

Loc de joacă

Am transformat vizita copiilor la dentist într-o plăcere și o distracție pe măsură.