Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Programează-te!

Un zâmbet frumos este un zâmbet aliniat!

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.

 

Doamna doctor Oana Vulcu, medic specialist ortodonție  și ortopedie dento-facială în cadrul clinicii ClassMed- Zâmbetul Meu Brașov, ne vorbește astăzi despre importanța și beneficiile purtării unui aparat dentar.

 

 

  • Ce este și cu ce se ocupă medicul ortodont?

Medicul specialist ortodont este cel care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul anomaliilor dento- maxilare. Prin anomalie dento-maxilară înțelegem poziționarea incorectă a dinților, maxilarelor, dar și relația dintre ele.

 

  • Care este vârstă optimă pentru un consult de specialitate?

Recomand controale periodice începând cu vârsta de 7 ani. Cu siguranță, dacă medicul stomatolog pedodont sau părintele sesizează anumite obiceiuri vicioase ale copilului de tipul: sugerea degetului, mușcarea buzei , introducerea de obiecte între dinți, respirația orală, interpunerea limbii între dinți, dificultăți în vorbire, se recomandă tratament de specialitate mai devreme.

De tratament ortodontic, pot beneficia și ADULȚII, la orice vârste, niciodată nefiind prea târziu, atât timp cât dinții sunt sănătoși, iar starea generală o permite.

 

  • De ce trebuie să purtăm aparat dentar?

Pentru că este foarte important și benefic să ne păstram dinții cât mai mult în cavitatea bucală. Dinții înghesuiți, în absența unui tratament ortodontic sunt mult mai greu de curățat, fiind predispuși la carii și probleme gingivale, boală parodontală. Totodată, studiile demonstrează că un zâmbet frumos ajută la creșterea încrederii în sine cu o îmbunatățire a vieții sociale.

 

  • Mai importantă estetica sau mușcătură?

Pentru majoritatea pacienților aspectul estetic este cel care primează, însă degeaba dinții sunt drepți și frumoși dacă mușcătura nu este stabilă și echilibrată. O mușcătură corectă ajută la menținerea dinților pe o perioada cât mai lungă de timp, evită apariția bolii parodontale și a suferințelor la nivelul articulației temporo-mandibulare.

 

 

  • Ce fel de aparate dentare se folosesc, raportate la vârstă pacientului?

La copii pot fi folosite, în primă fază, aprate mobile și mobilizabile care decodiționează obiceiurile vicioase, aparate ortopedice care ajută la dezvoltarea maxilarelor insuficient dezvoltate, iar în a doua fază de tratament se trece la poziționarea aromonioasă a dinților, cu ajutorul aparatelor fixe.

La adulți terapia este, în general, fixă.

 

  • Tratamentul ortodontic este dureros?

În primele zile de la aplicarea oricărui tip de aparat dentar se poate simți o ușoară senzație de disconfort, care dispare în 2-3 zile. Intensitatea durerii depinde foarte mult de pragul de sensibilitate dureros al fiecăruia.

 

  • Cât timp trebuie să purtăm un aparat dentar?

Durata depinde foarte mult de vârstă pacientului, de graviditatea anomaliei, de tipul tratamentului, dar și de reactivitatea organismului, de la câteva luni până la câțiva ani, media fiind de 2 ani, 2 ani jumătate.

Un lucru este cert: la copii tratamentul merge mult mai rapid decât la adulți.

 

  • Întrebarea frecventă a părinților „ este necesar să merg cu copilul la medicul ortodont dacă mai are încă dinți de lapte „?

Răspunsul este „nu este necesar, este foarte indicat” ! De multe ori, copiii par a avea dinții drepți, însă maxilarele sunt insuficient dezvoltate, mușcătura poate fi incorectă, inversă și toate acestea, suprapuse cu o respirație orală sau alte disfuncții.  În aceste situații este momentul optim să intervenim și să ajutăm copilul să crească armonios. Ortopedia dento-facială se referă la diagnosticul și tratamentele care ajută la dezvoltarea corectă a oaselor, situație care se poate rezolva doar cât pacientul este în creștere, creștere care se termină mai rapid la fete față de băieți. Odată cu creșterea timpului putem alinia dinții, însă nu mai putem ajuta creșterea oaselor decât cu ajutorul chirurgiei ortognate.

 

Aparate dentare pentru copii și adolescenți la clinica ClassMed- Zâmbetul Meu Brașov.

Mai multe detalii: https://www.classmedzambetulmeu.ro/tratamente/ortodontie

 

Pacienții ne găsesc pe strada Carierei nr. 91.

Telefon: 0770 791 213

www.classmedzambetulmeu.ro // office@classmedzambetulmeu.ro

 

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.